Har du tänkt på att det ofta är flera arter vårlök och i första hand två arter som skiljer sig åt väldigt mycket. Dels den vanliga vårlöken som har breda blad och dels dvärgvårlök med sina trådsmala blad. Förutom dessa finns tre ovanliga arter som mest finns längst ner i södra Sverige. Luddvårlök och ängsvårlök som har bredare blad och lundvårlök som har smala blad och liknar dvärgvårlöken.
Men vad har vårlök och våfflor att göra? Våfferdagslök är ett alternativt namn på vårlök och våffer är en omskrivning av vårfru som senare också blivit våffel. Våffedagslök har det nog blivit tack vare att blomningen ofta sammanfaller med just vårfrudagen eller Jungru Marie bebådelsedag.
”Wåfferdags-lök, w. i kåltäppor. a. Dess lökar kunna kokas och ätas: äfwen torkas och malas til mjöl under misswäxt, hwaraf med litet tilsats af annat mjöl, bröd bakas.” Ur Anwisning til Wäxt-Rikets kännedom av Carl Fredrik Hoffberg (1792) |